روش تهیه نمونه ها
۲-۱- تعداد و نوع نمونه ها
برای بررسی بتن های سبکدانه سازه ای با لیکای از نظر جذب آب ، نمونه های مکعبی ۱۰ سانتیمتری با نسبت های مورد نظر ساخته شد و مورد آزمایش قرار گرفت.برای تعیین درصد جذب آب حجمی اولیه در زمانهای ۱۰ و ۲۰ و ۶۰ دقیقه و درصد جذب آب حجمی ۱ تا ۷ روزه در دو حالت خشک شده در آون برای هر نوع مخلوط بتن ، ۴ آزمونه مکعبی ۱۰ سانتیمتری تهیه شد که دو آزمونه برای حالت خشک شده در هوا و دو آزمونه برای حالت خشک شده در آون بکار رفت. همچنین برای تعیین جذب آب موئینه و مشخص کردن حجم آب جذب شده در واحد سطح ( i ) در مدت ۳ ، ۶ ، ۲۴ و ۷۲ ساعت و در کنار آن پارامتر ثابت جذب C و پارامتر S ضریب جذب موئینه بتن با توجه به روند جذب آب موئینه در طول زمان ، ۲ آزمونه مکعبی ۱۰ سانتیمتری برای حالت خشک شده در هوا و دو آزمونه برای حالت خشک شده در آون بکار گرفته شد که جمعا ۴ آزمونه را تشکیل می دهد.
۲-۲-شرایط نگهداری نمونه ها
آزمونه های بتنی پس از قالب گیری ، یک روز در قالب در زیر گونی چتائی مرطوب قرار گرفتند و پس از یک روز در تانک آب در دمای °c 22 به مدت ۶ روز نگهداری گردید. آزمونه های ۷ روزه به دو دسته تقسیم شدند و به مدت ۱۴ روز در محیط آون با دمای °c 50 و محیط آزمایشگاهی با دمای °c20 تا °c 27 و رطوبت نسبی ۴۰ تا ۵۰ درصد قرار داده شدند. پس از این مدت هر دسته از آزمونه ها مورد آزمایش قرار گرفت.
۲-۳-شرایط آزمایش
نمونه های مربوط به آزمایش جذب حجمی در تانک آب قرار گرفت و در زمانهای ۱۰ ، ۲۰ و ۶۰ دقیقه جذب آب اولیه حجمی ( سطحی ) تعیین گردید. سپس این کار ادامه یافت و در سنین ۱ ، ۲ ، ۳ و ۷ روزه و حتی در سنین ۴ ، ۵ و ۶ روزه نمونه ها وزن شد و جذب آب حجمی نهائی تا ثابت شدن وزن نمونه بدست آمد ( طبق BS ) .
نمونه های مربوط به آزمایش جذب آب موئینه به نحوی روی ظرف محتوی آب حاوی لاجورد قرار گرفت که ۱۰ میلیمتر آن همواره در آب بود و بقیه در هوا واقع شد. در سنین ۳ ، ۶ ، ۲۴ و ۷۲ ساعت نمونه ها توزین گردید ( طبق Rilem Cpc112 ) .
۲-۴مصالح مصرفی
برای ساخت نمونه ها از سیمان نوع ۱ ، میکرو سیلیس تولید داخل ، شن لیکای تولید ایران با حداکثر اندازه ۱۳ میلیمتر و ماسه لیکا با حداکثر اندازه ۳ میلیمتر ، شن و ماسه معمولی معروف به خلیج و افزودنی فوق روان کتتده MS 432 استفاده شده است که در جدول مربوطه نوع مصالح مصرفی و مقادیر آنها در یک متر مکعب بتن متراکم تازه ، نسبت آب به سیمان و اسلامپ آنها ملاحظه می شود.
۳-نتایج آزمایشها
نتایج آزمایشها در جدول زیر به صورت خلاصه ارائه می گردد.
همچنین نمودارها و منحنی هائی در رابطه با نتایج ارائه می شود.
۴- نتیجه گیری
در مورد وجود یا عدم وجود میکروسیلیس نتیجه گیری می شود. میکروسیلیس مقدار جذب حجمی را کاهش می دهد ( هم برای نمونه های خشک شده در آون و هم برای نمونه های خشک شده در هوا )در مورد نسبت آب به سیمان بتن سبکدانه سازه ای و اثر آن بر جذب آب نتیجه گیری می گردد. افزایش نسبت آب به سیمان موجب افزایش جذب آب حجمی می شود.مقایسه بین نتایج بتن سبکدانه سازه ای و غیر سازه ای با بتن معمولی انجام می شود و مصرف بتن سبکدانه سازه ای و غیر سازه ای در محیط خورنده توصیه می گردد. ضریب جذب موئینه با وجود میکروسیلیس در بتون های خشک شده در آون و هوا کاهش می یابد و در بتن های سبکدانه ، ضریب جذب موئینه تفاوت چندانی با بتن های معمولی تدارد ؛ اما با افزایش نسبت آب به سیمان افزایش چشمگیری را نشان می دهد.
۵-مراجع
[۱] Emerson, M., “Mechanisms of Water Absorption by Concrete.” , Transport and Road Research Laboratory; U.K; 1990.
[۲] Potter, R., Ho, D., “Quality of Cover Concrete and Its Influence on Durability”; SP 100-25; International Conference on Concrete Durability, Vol.1; American Concrete Institute.
[۳] McCarter, W.J., Emerson, M., and Ezirim. H; “Properties of Concrete in the Cover Zone: Developments in Monitoring Techniques”, Magazine of Concrete Research, Vol.47; No. 172, Sept.1995; pp.243-251.
[۴] RILEM Technical Recommendation for the Testing and Use of Construction Materials; CP 11.2; TC14-CPC; “Absorption of water by Concrete by Capillarity”; E & FN Spon; Chapman and Hall, 1994.